woordenlijst

Aarslikken (rimming):
Likken of penetreren (met de tong) van de anus

Abrasie:
Schuren van de huid met schuurpapier, een ruwe handschoen, pannenspons, staalborstel of een harde/zachte borstel.
Een van de vele manieren om een sub een stel vlammend rode billen te geven.

Acrofilie - Acrofobie:
Sexueel opgewonden raken van hoogte (acro) of angst hebben voor hoogte (fobè). Een sub geblinddoekt meevoeren langs hoogtes of een ladder opsturen kan ze helpen om ze over deze vrees heen te helpen.

Actief:
Tegenpool van passief, met actief word meestal de Dominant bedoeld.

Ademcontrole (Breath control):
Spelvorm waarbij de mogelijkheid van ademhalen word beperkt en gecontroleerd door de Dominant.

Adult baby (volwassen baby):
Een rollenspel waarbij de sub als baby word aangekleed en behandeld. Gaat soms ook gepaard met fetisjh kleding ( rubber, latex, lak, PVC)

B & D 'Bondage & Disipline':
Bondage and Discipline's. Synoniem voor SM. B & D wordt nog wel eens gebruikt door mensen die sadomasochisme een te wrede uitdrukking vinden voor wat zij doen. Zie ook: BDSM

Babyspel:
Rollenspel (zie 'Age Play') waarbij de onderdanige de rol van baby heeft en de dominant die van moeder of verzorgster. Ratelaars, spenen, drinkflesje, verschonen (luiers!), rubber zeiltjes en dergelijke zijn de typische spelattributen. Voor de onderdanige is het opwindend om gedragsvoorschiften en taboes (in de luier plassen) te overtreden. Liefhebbers van deze SM-vorm zijn volwassenen onder elkaar. Studies geven aan dat er geen relatie is met pedofilie.

Balspel:
Stimuleren of aanpassen van de genitaliën en scrotum voor erotische doeleinden. Omvat onder andere gewichten, ringen, oprekken en opbinden.

Ballstretcher:
Speeltuigje om de balzak lekker of zoveel mogelijk op te rekken. Oefening als zo vaak baart ook hier kunst. Op de duur kan de sub of maso steeds meer (ver-)dragen. Zie ook 'parachute'.

Ballgag:
Knevel waarbij het mondstuk een meestal rode of zwarte rubber bal is.

BDSM:
'Bondage and Discipline', 'Dominance and Submission' en 'Sadism and Masochism'. Een term die in plaats van SM gehanteerd wordt om hetzelfde uit te drukken namelijk het spel van erotiek en macht. Bij de VSSM spreken we liever gewoon van SM. Zie ook B&D, D/S en SM.

Beginner:
Iemand die nog weinig (SM-)ervaring heeft binnen de niet-commerciële SMscene. Steeds meer overwegend jongere mensen nemen voor of na hun bewustwording - contact op met de VSSM of andere non-profit organisaties om meer te weten te komen over de spel- en contactmogelijkheden, cultuur, sfeer, technieken, rituelen e.d.

Belting:
Als SM-er weet u natuurlijk dat broeksriemen er niet alleen zijn om een broek op te houden. Er zijn legio mogelijkheden om iets met deze riem te doen. Fixeren van ledematen of gebruik als zweep om een sub te bestraffen zijn er een paar van.

Biker:
Motorrijder (Amerikaans). In de 50-er en 60-er jaren vormden de motorclubs in Amerika een van de weinige ontsnappingsmogelijkheden aan de maatschappelijke druk van christelijke waarden en correctheid. De sterke mannencultuur maakte het voor SM-homo's mogelijk om eigen motorclubs op te richten. Aan de bikerclubs heeft de hedendaagse SM-scene symbolen als zwart leren jacks, lerzen laarzen en noppenriemen te verdanken. Vroeger domineerden andere materialen (o.a. bont).

Biseksueel:
Iemand die zich zowel tot mannen als tot vrouwen voelt aangetrokken, dit fenomeen komt bij iedereen voor. Niemand is volledig hetero of homoseksueel ingesteld.

Bit:
Staafvormig mondstuk van metaal, leer, rubber of ander materiaal, welke door de sub of maso word gedragen. Hieraan kunnen eventueel zoals bij een paard teugels of riemen aan bevestigd zijn zodat de Dominant controle kan uitoefenen op de bewegingsvrijheid van de sub.

Bitch:
Femdom-term. Babe In Total Controf of Herself. Zeer strenge, bij het botte af, dominante dame.

Bizar:
Zeer ongewoon, grillig of zonderling.Voor de SM-er een woord waarin het leven pas interessant word. Voor de media en de buitenwereld een woord wat gebruikt word om SM te betitelen.

Blinddoek:
Een middel om het visuele gedeelte van een sub weg te nemen. Daardoor zal zij haar andere zintuigen beter moeten gebruiken zoals gevoel, reuk en gehoor.

Bloed:
Bij bloed denk je al gauw aan verwondingen, naalden, prikken en bij seks ook bijvoorbeeld aan AIDS. Sommige mensen vallen al flauw bij het zien van een druppeltje bloed. Het is dus ook wel een beetje te begrijpen dat men er liever niet over praat. Gezien SM een tak van sport is waar bedoeld (cutting en piercing) en onbedoeld (ongelukje) bloed in het spel kan zijn, is het belangrijk om enige weet van voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen te hebben. Dat geldt zeker voor SM-ers waar bloed een belangrijke rol in hun SM-fantasieën en spel inneemt (in het Engels: bloodsports). Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van steriele latex handschoenen en schone, niet kromme naalden. Gezien het voortdurend op de loer liggen van virussen zoals HIV moet je er absoluut zeker van zijn dat alles onder controle en veilig is en dat je weet wat je doet of met je laat doen. Begin er niet aan als deze randvoorwaarden ontbreken.

Blood sports:
SM-spel waar bloed een centrale rol speelt. Zie ook 'cutting'. Bloed komt in meerdere SM-spelvarianten (piercen, scarification) voor, maar het is beslist niet zo dat SM en bloed als vanzelfsprekend bij elkaar horen.

Bloot:
Ongekleed, helemaal naakt. In de SM wereld zal het niet vaak voorkomen, omdat er iets van spanning aan vast moet zitten, een leuk uitdagend topje of een kettingpakje. Naakt zijn voor een sub hoeft niet, maar mag wel en is soms gewenst.

Blow job:
Pijp beurt, zie ook 'Fellatio'.

Boeien:
Attribuut of hulpmiddel om een onderdanige te beperken in zijn bewegingsvrijheid en om te laten zien dat hij/zij onderdanige of slaaf is. Meest algemeen zijn boeien voor de pols en voor de enkel. Boeien zijn vaak gemaakt van metaal (staal), leer, plastic of rubber.Boeien zijn er in allerlei uitvoeringen, bijv. met slotjes.

Bondage:
Het d.m.v. touw, ketting, handboeien of andere hulpmiddelen fysiek inperken of vastbinden van de onderdanige en deze daarmee totaal afhankelijk maken. In Engelstalige gebieden vaak synoniem voor SM. Het is een van oorsprong Engels woord maar wordt op z'n Frans uitgesproken. Het Franse woord voor bondage is trouwens licotage. Bondage is aardig gemeengoed in de SM wereld. Het wordt vaak gecombineerd met andere SM-vormen. Met bondage kun je voorkomen dat een sub of maso verkeerde dingen doet, m.a.w. beschikbaar is en blijft voor verdere spelletjes en scenario's.Ook kan je partner door vastbinden opgewonden raken. Kortom: bondage biedt voor elk wat wils. Bondage kent tal van uitingsvormen, variërend van bondage als hulpmiddel bij een SM-spel tot een uitgebreide Japanse bondage waarbij de sub/onderdanige verpakt wordt tot de meest prachtige kunstwerken van touw en knopen.

Bordeelwetgeving:
In Nederland, nieuwe wettelijke bepaling die gemeenten verplicht om tenminste één bordeel toe te staan. De gemeenteraad (Artikel 151a van de Gemeentewet) kan een verordening vaststellen waarin voorschriften worden gesteld met betrekking tot het bedrijfsmatig geven van gelegenheid tot het verrichten van seksuele handelingen met of voor een derde tegen betaling. In de praktijk heeft deze nieuwe wet er toe geleid dat de VSSM de locatie Heijthuijsen (nabij Roermond) eind 2002 heeft moeten opgeven en dat een nieuwe locatie in Amsterdam op het allerlaatste moment niet doorging. Het is onduidelijk welke verdere consequenties er zullen zijn voor de SM-scene.

Bottom:
Woord dat je voornamelijk in Engelstalige gebieden tegenkomt. Het tegenovergestelde van 'top' (zie aldaar). Bij de VSSM spreken we gewoonlijk van 'onderdanige'; iemand die de controle over zichzelf, met wederzijdse instemming en binnen afgesproken grenzen, tijdelijk of permanent heeft overdragen aan de dominant. Een onderdanige hoeft niet passief te zijn. Zie ook 'dominant' en 'onderdanig(e)'.

Boy Toy:
Sub of maso (m/v) die als (seksueel) speelgoed voor een Dominant dient. Zie ook 'Toy boy'.

Branding:
Internationale SM-term voor brandmerken.Het met een heet ijzeren voorwerp een merkteken aanbrengen op de huid. Vanwege het grote risico bij deze is het advies om dit alleen aan experts over te laten.

Brandnetel:
Een prikkelend en stimulerend plantje. Als dit in aanraking komt met de huid word deze gestimuleerd tot diep in het lichaam. Tepels worden gevoeliger, schaamlippen zwellen op en zijn bijna niet meer aan te raken zo gevoelig worden ze en een penis is is stijver en dikker dan ooit tevoren. Misschien een aanrader als vervanging van Viagra.

Breath control:
Een spel wat draait om ademcontrole, het tijdelijk afsnijden of inperken van de zuurstof. Dit spel is niet geheel zonder risico en het is niet aan te raden dit alleen of met een onervaren iemand te doen. Afknellen van de hals kan leiden tot een Carotis-Sinus reflex. (Bewusteloosheid als gevolg van auto-erotische activiteit). Het uitblijven van acute hulp is doodsoorzaak nummer één. U bent gewaarschuwd.

Brown shower:
Poepseks (coprolangie)

Bullepees:
Lange éénstrengige zweep, betrekkelijk gevaarlijk in gebruik omdat de slagkracht niet exact regelbaar is en daarom niet echt geschikt voor gebruik in een SM-spel tenzij je er goed mee weet om te gaan (en dat zijn enkelen). Je kunt er wel prachtige knallen in de lucht mee maken; het kan zo bijdragen aan een goede (theatrale) SM-atmosfeer. In het Engels Bullwhip geheten.

Butt-plug:
Dildo om in de anus in te brengen. Blijft door de conusvorm en brede basis gemakkelijk zitten.

Bijzettafeltje:
Voor sommige slaven (m/v) een praktische manier om hun Meester(-es) tot nut te zijn.

Califia, Pat / Patrick:
Amerikaanse publicist(e) met bijzondere staat van dienst. Geboren in 1954. Caiflia is een aangenomen naam. Voorvecht(st)er van het eerste uur van seksuele zelfbestemming. Heette voorheen Pat en heet nu Patrick na een geslachtsverandering in 1999. Tot haar/zijn uitgebreide oeuvre behoren klassieke titels als The Lesbian SM Manual, Macho Sluts en Sensuous Magic. Website: www.patcalifia.com

Carotis-Sinus Reflex:
knellen van halsaderen (carotis) kan leiden tot de zgn. carotis sinus reflex (CSR), een automatische en plotselinge verlaging van de bloeddruk en daarop volgende bewusteloosheid. CSR heeft tot een aantal dodelijke ongevallen onder SM-ers geleid.Het ging hierbij om wurgspel c.q. 'breath control' zonder partner en onvoldoende veiligheidsmaatregelen waardoor men niet in staat was zichzelf tijdig te bevrijden, met de dood tot gevolg. Wees je dus goed bewust van de risico's en vermijd bondage-activiteiten in de hals/nek-zone.

Cat:
Zweep (zie ook 'Kat').

Castigatie:
Kastijden, ofwel pak slaag of billenkoek.Komt van het latijnse woord castigare (straffen) en castus (vroom) Een andere bekende naam binnen de BDSM is spanking.

Castigatio:
Vereniging die zich speciaal richt op flaggelatie en spanking.

Catsuit:
Als een tweede huid om het lichaam gegoten zittend pak van rubber of leer. Je hebt catsuits met en zonder masker, handschoenen, voeten e.d..

CAVE:
Ademcontrolespel in je eentje. Één van de gevaarlijkste vormen in de SMwereld. Begin er niet aan zonder grondige voorbereiding (informatie / instructie) en voorzorgsmaatregelen (veiligheid!).

CD:
Dragen van kleding van het andere geslacht. Over het algemmen mannen die vrouwenkleren dragen. In de SM wereld kan dit een rollenspel zijn waarbij er dwang staat onder het dragen van andere kleding en zich te gedragen naar dat geslacht.

Chaps:
Leren jeansbroek waarbij de billenpartij bloot is.

Chinese eetstokjes:
Worden gebruikt door Chinezen (om mee te eten) en door SM-ers (om mee te spelen). Met een tweetal stokjes (bijv. satéstokjes) en een elastiekje heb je een eenvoudig, goedkoop stel tepelklemmen of een flexibele ballstretcher. Voor de stokjes hoef je speciaal naar de Chinees, AH kan je ook aan deze speelse tepelklemmetjes helpen.

Chocola:
Tegenovergestelde van vanille(-seks): SM. Is Engels synoniem voor coprolagnie.

Christendom:
De bijbel en andere voorschriften reppen met geen woord over SM. In tegenstelling tot de meeste andere afwijkende sexpraktijken wordt SM door het christendom niet uitdrukkelijk veroordeeld. In de Bijbel en latere geschriften tot aan Middeleeuwen ontbreekt elke verwijzing naar SM. Een mogelijke verklaring is dat SM van latere oorsprong (Renaissance) is en daardoor niet eerder werd opgemerkt door de kerk en clerus, hoewel de kerk en zijn gevolg al heel lang bezig waren met het onttrekken van gegevens uit personen door marteling en slaafs gedrag af te dwingen. Omgekeerd is dit niet het geval: het christendom is voor SM-ers een schier eindeloze inspiratiebron voor het uitleven van sadistische en masochistische fantasieën. Aan wederzijdse instemming en veiligheid ontbreekt het overigens wel in de christelijke literatuur.

CIS:
Complete Irrevocable Submission. Engels/Amerikaanse term voor 'lifestyle' SM; een relatie waarin SM de dienst uitmaakt. Gaat vooraf vaak vergezeld van een contract (zie 'contract'), maar dat is niet strikt noodzakelijk. Zie ook: 24/7-relatie en TPE.

Cockring:
Ring van metaal, leer of rubber die om de basis van de penis en de ballen past. Zorgt ervoor dat de penis langer stijf blijft doordat het bloed er niet meer uit kan.

Code:
Gebaar, teken of woord wat gebruikt word om duidelijk te maken tot hoever een Dominant mag gaan. "Genade" word meestal gegeven als de grens is bereikt maar na een rust periode de sub nog wel verder kan / wil. "Stop" word meestal gebruikt als de sub er mee wilt stoppen en niet verder kan. Als Dominant is het belangrijk om deze tekens absoluut niet te negeren, dit kan invloed hebben op het verdere gedrag van de sub. In het meest erge geval zal het vertrouwen in de Dominant verliezen.

Collar:
Halsband waarmee de sub aangeeft dat ze eigendom is van een Dominant. Andersom geeft de Dominant aan dat hij de trotse bezitter is van deze sub.

Comming out:
Met het ontdekken van je eigen (BD)SM-gevoelens betreedt je een heel nieuwe wereld. De innerlijke verovering daarvan gaat niet altijd van een leien dakje. Heb je de drempel eenmaal genomen, komt er een zo mogelijk nog grotere op je pad: de wereld om je heen. Hoewel je tegenwoordig makkelijker over het onderwerp kunt praten, is SM nog steeds niet algemeen geaccepteerd en een roddel is snel verteld. Je partner, buren, vrienden en collega's zijn lang niet zo ruimdenkend of begrijpend als je zou willen. De VSSM is een veilige haven waar je over je gevoelens kunt praten en die je verder kan helpen.

Commercie:
Een woord met lading en historie binnen de VSSM. Commercie is niet anders dan producten en diensten (met winstoogmerk) verkopen. De verkoper biedt een (schaars) goed aan waar de koper behoefte aan heeft en voor betaalt. Voor veel SM-minnende mannen een ware uitkomst bij gebrek aan vrouwelijke dominanten in de SM-scene. Op de bijeenkomsten van de VSSM is betaalde seks niet toegestaan.

Communicatie:
Zonder communicatie geen goede SM. Met communicatie bedoelen we dat je met elkaar praat, met woorden, gebaren en andere lichaamstaal. Waar het om gaat is dat het voor de partners duidelijk is, wat men wil of niet wil. Dat kan op vele manieren. Een van de leukere is onderhandelen over de rol, spelvorm, duur, wel/niet gebruik van bepaalde attributen en dergelijke. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld het gebruik van een vragenformulier om achter iemands voorkeuren te komen. Doe dit alles wel bij je volle verstand, dus niet als je onder invloed (van alcohol of drugs) bent. Van tijd tot tijd herhalen van dit afstemmen van 'vraag en aanbod' is geen overbodig iets; smaken kunnen veranderen en verandering van spijs doet eten. Regelmatig praten met je partner(s) of anderen uit je SM-omgeving kan je helpen te voorkomen dat je geestelijk helemaal vastroest in bepaalde rolverhoudingen en behoeften. Dat geldt uiteraard niet alleen voor een SM-relatie.

Condoom:
Uitgevonden door de Engelse arts John Condom of Condum in de tijd van koning Charles II. Het eerste condoom was een dichtgeknoopt stuk dierendarm. Tegenwoordig worden ze voornamelijk gemaakt van latex en zijn ze verkrijgbaar in allerlei kleuren, geuren en smaken en met allerlei 'versieringen'. Bij veilige seks en SM hoort het gebruik van condooms. Een condoom is niet enkel een anticonceptiemiddel, het dient ook ter voorkoming van (het overdragen van) geslachtsziekten en verder is het gebruik wel zo hygiënisch bij een publiekelijk SM-spel waarbij iemand klaarkomt.

Contract:
Overeenkomst waarmee de onderdanige zijn wilscontrole heeft overgedragen aan de dominant. In het 'geschreven' contract staat precies omschreven wat de SM-relatie inhoudt. Dit contract heeft geen rechtsgeldigheid. Zie ook: 24/7-relatie en CIS .

Convo:
Voorloper van het VSSM-magazine/verenigingsorgaan de Kerfstok . 'Convo' staat voor convocatie (ter vergadering oproepen, uitnodiging). Convo heeft bestaan van rond 1970 tot voorjaar 1978 en was jarenlang het werk van één persoon (Anita de Wilde). Het blad bestond uit mededelingen over waar en wanneer bijeenkomsten plaatsvinden en verslagen van die activiteiten. Pas aan het einde van 1976 verschijnt voor het eerst een bijdrage van een ander lid.

Coördinator:
Verantwoordelijke persoon op een sociëteitsavond- of middag. Lokale contactpersoon en aanspreekpunt van de vereniging. Hij/zij heet je welkom, vangt je op, kan je in contact brengen met anderen en je wegwijs maken binnen de vereniging. Verder ziet de coördinator toe op een veilig en plezierig verloop van de activiteiten en kun je bij hem of haar terecht met vragen, opmerkingen en dergelijke. Een coördinator doet zijn/haar werk vrijwillig en steekt heel wat uurtjes in de vereniging en sommige coördinatoren doen dit jarenlang. Je mag hem of haar daarom best eens een complimentje geven!

Coördinatoren overleg:
Vergadering waar de coördinatoren het wel en wee van de VSSM (?) bespreken veelal als voorbereiding op de ledenvergadering (?).

Contact advertentie:
Mogelijkheid om contact te leggen met andere gelijkgestemden.

Coprolagnie:
Vorm van seksualiteit waarbij faecaliën (poep en pies) zorgen voor erotische opwinding. Het Griekse 'copros' duidt op mest en 'lagneia' is wellust, geilheid. Komt ook bij SM voor.

Corset:
De corset is een bijzonder kledingstuk dat in menig SM- en fetish gardarobe te vinden is. Hoewel tegenwoordig de corset als een vreemd stuk ondergoed wordt gezien, was deze tot in de 20-er jaren van de 20e eeuw razend populair. Er waren zelfs tijdschriften (zoals The Wasp) die enkel gewijd waren aan attribuut. Corsetten hebben een lange geschiedenis: de eerste afbeeldingen van corsetten zijn aangetroffen op beelden uit het Minoïsche Griekenland van 1600 vóór het begin van onze jaartelling! De corsetten zoals we die nu kennen, met ribben, lijnen e.d. kwamen in zwang in het midden van de 18e eeuw. Er waren op een gegeven moment allerlei gespecialiseerde corsetten, onder meer voor het tennissen en zwemmen en voor training (met schouderbanden en dijbeen hoge laarzen om te voorkomen dat de beginneling de corset afdeed). Ook in de SM- en fetishscene heb je allerlei modellen corsetten en van verschillende materialen (leer, rubber, fluweel, lak enz.). Het dragen van corsetten vergt wel enige training. Zeker als je er uit wil zien als iemand waarbij het lijkt dat de taille gehalveerd is. De meningen van deskundigen verschillen hoe ver je kunt gaan. Een reductie van 10 cm bij een eerste corset is zeker haalbaar. Elke volgende centimeter vergt meer en meer tijd en training.

Corset training:
Oefenen in het dragen van een corset. Is meestal nodig als men hier net mee begint of als het corset strakker word aangetrokken.

Covern:
Afspraak maken met iemand die jou zal beschermen bij een SM-spel. Je spreekt af dat je hem/haar op een bepaald tijdstip belt. Doe je dit dan komt hij/zij in actie en maatregelen treffen. Reuze handig en verstandig bij anonieme afspraken waarbij je de persoon waarmee je hebt afgesproken nog niet eerder ontmoet hebt. Een afspraak maken als je aan auto-SM (?) doet kan ook geen kwaad.

CP:
Corporal Punishment. Fysieke bestraffing. In de SM-praktijk meestal spanking (?) of pak slaag met rotan stok. Onderdeel van disciplinair rollenspel (leerling/meester(es)) binnen SM.

Creativiteit:
Een onmisbaar ingrediënt bij een SM-spel. Voorspelbaarheid smoort het spanningsveld tussen dominant en onderdanige. SM is nu eenmaal geen recht toe - recht aan seks.

Crepax, Guido:
Italiaanse striptekenaar in 1933 geboren te Milaan. Beroemd vanwege zijn bondagestripverhalen. Naast de 'vertaling' van l'histoire O, Justine en Emmanuelle creërde hij een eigen stripheldin Valentina, die een groot deel van haar leven in bondage doorbrengt.

Crisco:
Vrij dik glijmiddel dat vooral gebruikt word bij Fisting.

Crossdressing:
In de huid van het andere geslacht. Of beter gezegd je hullen in de kleding van het andere geslacht. Voor sommigen blijft het daarbij, voor anderen is het plezier des te hoger wanneer dit gecombineerd wordt met SM.

Cunnilungus:
Orale seks. Door middel van mond, lippen en tong stimuleren van de vrouwelijke genitaliën.

Cupping:
Het plaatsen van vacuümkolven op het lichaam ter verhoging van de sexuele opwinding. Cupping is gebaseerd op het wegnemen van druk op de meridianen die door het hele lichaam lopen. Hou rekening met (kleine) bloeduitstortingen en zwelling als je het vacuüm te lang duurt.

Cutting:
Engelse benaming voor snijden. Je hebt snijden als onderdeel van het aanbrengen van een piercing en snijden als (deel van) een SM-spel waarin de onderdanige tijdelijke snijwondjes worden toegebracht. Zie ook: bloed.

Cyberseks:
Cyberseks, IRC, ICQ, chatten, bulletin boards, mailinglist, datagloves, datasuit, teledildo; het zijn woorden die allemaal te maken hebben met computerseks en Internet. Bij cyberseks gaat het er om via een computer en met een speciaal pak voorzien van sensoren die reageren op impulsen afkomstig van computer of Internet, een (lust-)beleving te krijgen die vergelijkbaar moet zijn met seks met een echte partner. Via een helm met bril en koptelefoon wordt de gebruiker visueel de virtuele wereld ingeleid; op het beeldscherm verschijnt een partner. Handschoenen (datagloves) en een peniskoker of teledildo doen het overige werk. Prikkels worden elektrisch aan het betreffende lichaamsdeel doorgegeven en lopen uiteen van een laag voltage voor een lichte aanraking tot heel wat meer volts voor de liefhebbers van een hardere aanpak. Voor SM-ers biedt dit interessante mogelijkheden; een niet zichtbare meester(es) kan je op afstand straffen dan wel plezieren. Echter; de techniek is nog niet zover, maar het zal er ooit wel komen. Hoe het dan gesteld is met veiligheid, vertrouwen en vrijwilligheid is een geheel ander verhaal. Voorlopig moeten we het nog maar even doen met chatten (online praten met elkaar of in een groep) of IRC, waar inmiddels heel wat (VS)SM-ers slapeloze nachten aan overhouden en zelfs SM-relaties en contacten uit zijn voortgekomen.

Darkroom:
Een donkere, afgesloten ruimte op een fetishparty, SM-feest of (paren)club. Deze plaats is donker omdat anderen niet mogen zien wat u doet, of u vind het juist spannend dat anderen u niet zien terwijl ze wat met u doen. Het is niet een plek waar alles kan en mag, hier geldt ook de strikte regel van toestemming en vrijwilligheid. In sommige landen heet het geen darkroom meer maar Dungeon.

D/S:
Dominance and Submission. Kan als synoniem gebruikt worden voor SM. D/S word ook wel gebruikt doormensen die sadomasochisme te ruw vinden klinken.

Deprivatie:
Uitschakelen van zintuigen. Door het plaatsen van een blinddoek of een latex masker word een zintuig afgesloten. Dit resulteert meestal in het versterken van andere zintuigen.

Deviant:
Afwijkend van het 'Normale'. Persvers of perversie. Word veel gebruikt in studies naar SM door 'normale' mensen.

Dienstmeisje:
Tot slaafse neigingen toe gedreven bediende. Kan als rollenspel heel goed dienen. Afhankelijk van de afspraken tot straffen toe.

Dildo:
Meestal een kunststof staaf in de vorm van een penis. Al dan niet uitgevoerd met een elektrisch aangedreven motor om trillingen op te wekken. De dildo heeft vele vormen en uitvoeringen, dubbele dildo's, voorbind dildo's, glazen dildo's enz. Mocht u er een willen gaan gebruiken zorg dan voor voldoende glijmiddel en als u meerdere personen mee wilt bewerken denk dan ook aan condooms.

Discipline:
Term om activiteiten aan te duiden die hebben te maken met tucht, training en gehoorzaamheid.
Word in de SM wereld beschouwd als een verplicht vak voor de sub's.

Disciplinering:
Africhten en trainen van een sub. Bij de juiste behandeling gaat de onderdanige het zelfs waarderen dat ze straf krijgt.
Een straf leifkozings ritueel is een goed werktuig om een sub zijn plaats te laten weten en behouden.

Dita:
Dita von Tees. Het fetish model van de 21e eeuw. Foto's van haar hebben heel wat fetish bladen gehaald. Op deze site staat ook een serie foto's van Dita met voornamelijk het corset als thema.

DM:
zie: Dungeon Master

DO:
Dominant en Onderdanige. DO is een machtsspel tussen Dominant en Onderdanige. Het spel is er op gebaseerd om de macht die een onderdanige heeft over te nemen en te behouden. DO is een SM-variant.

DO-contract:
Een contract waarin de onderdanige afstand doet van zijn/haar rechten, vrijheid en lijfeigenschap. Contract op zich is niet rechtsgeldig.

Dokterspel:
Medische spelletjes zoals (gynaecologische) onderzoekingen in genitaal (en ander) bereik, katheders aanleggen, gebruik van naalden, rubberslangen invoeren en daar al dan niet vastgesnoerd op een behandelings- of operatietafel. De dominant is dokter of zuster, de patiënt de onderdanige. Overigens een spel dat niet zonder risico is. Kennis van medische zaken en ervaring is een vereiste.

Domina:
Dominante dame, vrouwelijke top of Meesteres. Meestal commercieel en hetero. De benaming komt u vooral tegen in duitstalige gebieden. Is niet te vergelijken met de term Herrin. Deze is van nature strenger en harder.

Dominant:
Iemand die de touwtjes in handen heeft en bepaald wat, waar en wanneer er iets gedaan dient te worden. In letterlijke zin: iemand die de controle heeft over het lijf, gedachten en gedrag van een andere persoon, iemand die er genoegen in schept zijn wil op te leggen aan anderen.

Domineren:
Bevrediging verkrijgen uit het opleggen van de wil aan een onderdanige.

Draadschaar:
Net als in het 'gewone' dagelijkse leven bedoeld om o.a. stalen draden door te knippen, is de draadschaar bij SM een middel om in nood snel kettingen en hangsloten te verwijderen. En het staat natuurlijk best wel stoer aan de wand in een SM-spellocatie.

Drag queen:
Homo travestiet.

Dresscode:
Kleding voorschrift. In de meeste clubs en andere party's geldt een dresscode. Voldoet u hier niet aan kan de toegang geweigerd worden, ook al heeft u al betaald.

Dressuur:
Opvoeding doormiddel van niet-verbale bestraffing en beloning om houdingen en gedrag aan te leren zoals dat gewenst word door de Dominant. Bijv: om een sub te creëren die alleen nog maar als lustobject beschouwd word voor haar/zijnMeester(es).

Dungeon Master:
Iemand die waakt over de speelvoorzieningen op SM- en fetishparties. Hij/zij ziet er op toe dat er geen onveilige dingen of dingen tegen de wil van betrokkenen gebeuren. Bij fetish-parties zijn er vaak vrijwilligers die hier speciaal voor zijn aangesteld.

Duimboeien:
Kleine boeien die de duimen bij elkaar houden. Welke alleen losgaan als er tegelijk op gedrukt word en de duim naar binnen word gedrukt. Was in de middeleeuwen een manier om mensen meningen te ontlokken door ze aan hun duimen op te hangen.

Dwangbuis:
Soort jas waarbij de armen op de rug samengebonden worden.

Dwanglozing:
Femdom-handeling waarbij de onderdanige snel en meermalen tot orgasme gebracht word. Voor de onderdanige het gevoel volledig overgeleverd te zijn aan en gebruikt te worden zoals zij wilt.

Emblem Project:
Amerikaans project om de SM-scene een universeel, onopvallend herkenningsteken te geven. Het Emblem project (http://members.aol.com/quagmyr/emblem.htm) startte eind 1994 met een discussie op een bulletin board en geniet op internet inmiddels behoorlijke populariteit. Het embleem vertoont sterke gelijkenis met het Yin-Yang symbool. Dat is niet toevallig. De drie parten staan allereerst voor B&D, D&S, en S&M: de samenstellende onderdelen van BDSM. Het staat ook voor de 3 V's van SM-gedrag: Vrijwilligheid, Vertrouwen, Veiligheid (en gezond Verstand). En ten slotte staat het symbool ook voor de drie typen SM-ers: onderdanigen, dominanten en switchen. Het Emblem Project is voor 95% not-for-profit; de initiatiefnemer kan zich nu een luxere SM-utirusting permitteren. Verder gaat een deel van de opbrengst naar nieuwe projecten en voorlichting over Het Embleem binnen de SM-scene.

Electroplay / -stimulatie:
Met behulp van electriciteit stimuleren en prikkelen van de huid. Door electriciteit kunnen spieren krachtig samentrekken. Een geschikt hulpmiddel voor het ultieme genot op de geslachtsdelen. Voor u er aan begint een waarschuwing. Schaf alleen goedgekeurd materieel aan, er is nogal wat rommel te koop, bij een verkeerd gebruik kan het hart gaan defibrileren (spastisch samentrekken) en daar kunt u op dat moment niets meer aan doen, Of u moet een craschkar of AED (Automatic Emergency Defribilator) bij de hand hebbem.

Endorfine:
Anti-stress hormoon, tegenhanger van adrenaline. In het SM spel kan door voldoende stimuleren en prikkelen de stof aangemaakt worden wat een gevoel van groot genoegen tot gevolg heeft.

Engels:
Code woord voor het slaan met een twijg, roede, rotting of zweepje. De naam verwijst naar oude Engelse kostscholen waar tuchtigen een dagelijkse bezigheid was.

Enkelboeien:
Boeien om de enkels te fixeren. Bij elkaar of aan ogen die op een stang, in de muur of ergens anders aan bevestigd zijn. Een middel om de onderdanige van zijn bewegingsvrijheid te ontdoen.

EPE:
Erotic Power Exchange. Erotische machtsuitwisseling, aanduiding die word gebruikt als men in het algemeen praat over SM, S&M, BDSM, Kinky, B&D, Sadomasochisme, algolagnie, bondage enz. enz.

Erotiek:
Geheel van woorden, gebaren, kleding, uitstraling en reuk die er op gebaseerd zijn om seks te bereiken.

Extreem:
Tot het uiterste gaan. Het begrip extreem is moeilijk definieerbaar. wat voor de een normaal is is voor de ander extreem.

Facesitting:
Engelse term voor spelvorm waarbij de ene partner met de bilspleet of genitaliën bovenop het gezicht van de op rug liggende ander gaat zitten. De onderliggende partij heeft hierbij meestal de opgave de ander oraal te bevredigen of schoon te likken. De dominant kan letterlijk en figuurlijk de onderdanige het gezicht en de adem benemen. Facesitting heeft disciplinaire trekjes met de onderdanige als object. Synoniem: queening.

Feeding gag:
Knevel waarbij de onderdanige een ring of mondstuk heeft wat de mond open houdt, zo kan er toegang tot de keel verkregen worden en ook tot de maag dus. Er zijn verschillende soorten op de markt waarbij het onderscheid ligt in de vorm, feeding gag is met een trechter, piping gag is in de vorm van buis.

Feromonen:
Natuurlijke geurstof die het lichaam afscheidt om soortgenoten van de andere sekse aan te trekken. Zweet, vaginale afscheiding, voorvocht en urine zijn hier voorbeelden van.Het woord zelf stamt af van het griekse woord 'feromoon' wat betekent 'drager van opwinding'.

Fellatio:
Likken of afzuigen van de penis. Orale seks bij de man. Ook wel bekend als 'pijpen'. In het engels 'blow job', in het duits 'blazen'.

Femdom:
Female Domination. Dominante vrouw of een omgeving waarin vrouwen het voor het zeggen hebben.

Fetisj / Fetish:
Iets vereren of verafgoden. Ieder mens heeft in meer of mindere mate een fetisj. In de SM wereld zijn een fetisj en gedrag meestal nauw met elkaar verbonden. Lak, leer en rubber zijn daar voorbeelden van.

Fetish feest:
Een feest waar een dresscode voor staat, bij aanmelding van zo'n feest hoort u vooraf wat het thema is. Lak, leer en rubber zijn de meest voorkomende maar ook uniform, lingerie, naakt en andere kleding is een optie.

Fetish Magazine:
Blad waarin het fetisj gebeuren centraal staat, denk hierbij aan bladen voor lak, leer, rubber. Maar ook alleen maar bodypaint, lingerie, laarzen en andere zaken.

Fetish subcultuur:
Subcultuur waarin een bepaald soort fetisj centraal staat en waar soortgenoten van elkaar kunnen leren. Deze cultuur heeft heel veel raakvlakkenmet SM in het algemeen. Een fetisj lover zal in de meeste gevallen ook een leifhebber van SM zijn. Als hobby, seksueel verlangen of als lifestyle.

Fisten / Fistfuck:
Ultiem genot voor degene die het ondergaat, een gedeelte van of de volledige hand in de vagina of anaal ingebracht. Volgens ingewijden het ultieme genot om te voelen en te doen. Een waarschuwing is hierop zijn plaats, heeft u het nooit gedaan maar wilt u er mee beginnen, veel glijmiddel en langzaam opbouwen is de boodschap.

Flag:
Amerikaans gebruik in de SM wereld om aan te geven wat de voorkeur is van een persoon. Sleutels, zakdoeken, bandannas e.d. Signale aan delinkerzijde is voor de Dominant en aan de rechterzijde voor de onderdanige.

Flaggelatie:
Vorm van SM waarin het slaan van de onderdanige centraal staat. Waar er mee geslagen word is niet belangrijk, wel hoevaak en hoelang.

Flogger:
Riemenzweep. Zweepmet platte strengen. Zeer geschikt voor plagerijtjes.

Folie bondage:
Inpakken van een onderdanige met folie (huishoudfolie).

Foltermuseum:
Amsterdam, Singel 449.
Rudesheim. (D) (www.foltermuseum.com)
www.folterkabinett.de)

Forced Feminization:
Man die gedwongen word om vrouwenkleren te dragen en het gedrag van een vrouw over te nemen. Heel wat mannen genieten van deze vorm van SM. Daar zij gedwongen worden door een Dominant.
Meer informatie kunt u vinden bij http://forced-feminization.net/

Frans:
Orale sex.

Gag:
Mondknevel. Meestal een riem met rubber bal welke in de mond gebonden word.

Geestelijke vernedering:
Een vast ingrediënt bij heel veel SM beoefenaars. Zonder deze vorm van vernedering zou het alleen maar lijfstraffen zijn.

Geil:
Volledig in de ban van seks. Iedere prikkel van buitenaf stuurt aan op seks, je kunt aan niets anders denken.

Geisha ballen:
Kleine verzwaarde balletjes die in de vagina ingebracht worden. Voor de slavin onder ons een leuk middel om discipline te leren door haar bekkenspieren continu gespannen te houden. Doet ze dat niet vallen ze er uit. Geisha's oefenen met deze balletjes om meer plezier te hebben aan hun eigen orgasme, door beheersing van de spieren kunnen ze zelf het moment van klaarkomen bepalen.

Gender Bending:
Geslachts ombuiging. Heeft alles te maken met het gedrag wat bij een bepaald geslacht hoort. Het ombuigen is als het ware jezelf in de andere sekse verplaatsen (letterlijk) en zijn/haar kleding,make-up, lingerie, uniform enz. aan te trekken.

Genitorture:
Spelletjes met geslachtsorganen. (m/v).

G-Plek (G-spot):
In 1950 ontdekte de Duitse gynaecoloog Grafenberg dat vrouwen een vaginaal orgasme kunnen beleven. Hiervoor verantwoordelijk was een klein plekje in de voorwand van de vagina, die prompt vernoemd werd naar de ontdekker.

Geslachtsziekte:
Ook wel SOA genoemd. Ook in de SM wereld blijft het oppassen. Hoewel het geslachtsverkeer meestal niet de hoofdzaak is, is het toch raadzaam om op te passen.
Tip: Doe het veilig, of doe het niet als je het niet met je vaste partner doet.

Geur:
Zie ook 'feromonen'. Geuren spelen een belangrijke rol in ons bestaan. Soms kan het van levensbelang zijn. In de SM wereld kan een bepaalde geur iemand aantrekken of juist afstoten. Leer is een geur waar de meeste subs al van beginnen te zwijmelen.

Golden shower:
Plassex waarbij de onderdanige als pisbak word gebruikt.

Halsband:
Band voor om de hals. Meestal van leer, maar andere materialen zijn ook bruikbaar. Voor de onderdanige meestal plezierig om te dragen daar hij/zij op dat moment zichzelf mag zijn zoals hij/zij zich voelt.

Handboeien:
Metalen boeien zoals gebruikt worden door de politie. Zitten meestal niet prettig en kunnen door de drager zelf niet afgedaan worden.

Handboeken:
Er zijn in de handel diverse boeken te koop die vertellen wat BD(SM) is en wat het inhoud. Zowel voor de beginners als de gevorderden is er keuze genoeg. Een kleine greep uit de collectie.
"On the safe edge" van Trevor Jacques.
"The Master's Manual" van Jack Rinella.
"The Leatherman's Handbook" van Larry Townsend.
"Die Wahl der Qual" van Kathrin Passig & Ira Streubel.
"Sensuous Magic" van Pat Califia.

Hankey / Hanky code:
Zakdoek / zakdoeken code. Methode om met een zakdoek aan te geven (kleur) waar je van houdt. Werd voor kort doorhomo's gebruikt, word tegenwoordig ook door hetero's gebruikt. De zijde waar je de zakdoek draagt bepaald wat je bent. Dominant/actief draagt de zakdoek links en onderdanige/passief draagt de zakdoek rechts.
Wat betekent welke kleur:
 

Wit:  Beginner
Zwart: Harde SM
Rood: Fisting
Grijs: Bondage
Bruin: Poepsex
Geel: Plassex
Roze: Spanking
Olijfgroen: Militair en/of uniform
Antraciet: Rubber fetisj
Mosterdgeel: Voet fetisj
Donkerblauw: CBT

Harnas:
Een pak van kettingen, leer, banden of stroken waarmee een lichaamsdeel of het gehele lichaam kan worden ingesloten. Een voorbeeld hiervan is een dwangbuis of een penistuigje. Word veelal gebruikt ter bescherming bij allerlei takel werkzaamheden of strakke bondage.

Harphaak:
Ook wel harpsluiting genoemd. Door een simpele beweging kan er iets in het oog gedrukt worden, door een veer sluit het oog weer zodat er geen weg terug is voor de slimme onderdanigen onder ons.

Heteroseksueel:
Iemand die zichzelf alleen seksueel aangetrokken voelt tot de andere sekse.

High Heels:
Schoenen met hoge hakken, niet vergelijkbaar met de gewone hakken die in elke winkel te koop zijn, maar vanaf 12 tot soms wel 15 cm hoog. Met recht een kinky attribuut waarbij de draagster/drager moeite moet doen om te lopen. Om iemands rol te beklemtonen geldt de uitspraak "It's not just shoes..... it's a state of mind"

High Heel Training:
Zoals begrijpelijk zal niet iedereen ineens weg kunnen lopen met high heels. Trainen is de boodschap om gewoon sexy en elegant te leren lopen met hig heels.

Hogtie:
Een zeer vermoeiend SM-standje waarbij de onderdanige op zijn / haar buik ligt met de handen, voeten, ellebogen en knieën op de rug aan elkaar zijn gebonden

Homoseksueel:
Iemand die zichzelf alleen seksueel aangetrokken voelt tot zijn / haar eigen sekse.

Humor:
Zonder humor vergaat de wereld. Zo ook in de SM wereld. Een onontbeerlijk onderdeel van de SM.

Hygiëne:
Een van de basis regels als het gaat over het spelen. Zonder hygiëne regels zouden er zich snel hele enge dingen kunnen verspreiden. Zeker als het gaat om spelen met eenmalige partners.

Hypoxifilie:
Seksuele opwinding door zuurstof tekort, wurgsex en vacuum zijn daar twee voorbeelden van.

ICA:
Informed Consenting Adults ie een term uit de Amerikaanse rechtspraak. Komt erin grote lijnen op neer dat beide personen volwassen moeten zijn, instemming geven aan elkaar en de mogelijke gevolgen kunnen accepteren voor het geval iets niet gaat zoals beiden gepland hebben.

Implanteren:
Nieuwe beginnende rage waarbij metalen versierselen direct onder de huid worden geplaatst zodat de randen die op het metaal zitten zichtbaar zijn door de huid. Een kunst die Afrikaanse stammen al eeuwen beoefenen.

Infantilisme:
Rollenspel met moeder en baby. Meestal heeft de onderdanige een fetish voor luiers en/of baby kleding.

Jaloezie:
Jaloezie is een gevoel dat je te weinig aandacht krijgt en de partner te veel aandacht aan anderen geeft. Ook in de SM wereld is dit niet weg te denken.Vooral veel praten met elkaar, vooraf en ook achteraf als dit gevoel bestaat. Soms kan een Dominant het uitlokken om zijn onderdanige te straffen, andersom is ook mogelijk als de onderdanige een reactie wilt uitlokken.

Japanse Bondage:
Op zich een kunstvorm op zich. Japanse bondage is niet gericht op de bondage zelf maar om de kunst van het knopen. Vooral de Meesters in het vak kunnen in korte tijd een scala van patronen en knopen maken tot een kunstwerk. Over dit fenomeen is op diverse site's wat informatie te vinden.
Tightrope Shibari zijn hier twee voorbeelden van.

Kap:
Kink Aware Professionals. Professionele hulpverleners zoals artsen, psychologen, juristen die neutraal staan tegenover SM, homoseksualiteit en dergelijke. In nederlandis ernog niet zo'n lijst die deze mensen beschrijft, in duitsland daarentegen wel.

Kaviaar:
Seksualiteit waarin poep de hoofdrol speelt, andere benamingen hiervoor zijn coprofilie en scat.

Kat:
Zweep met kort handvat en een negental strengen. Ook wel kat met de negen staarten (cat-o-nine) genoemd. Werd vroeger veel op schepen gebruikt om straffen uit te delen.

Kaarsenspel:
Boeien met kaarsen, druppelen of gieten. Veelal is er mat kaarsen veel te doen. Ijsklontjes bij de hand kan geen overbodige luxe zijn.

Kaarsvet:
Niet alle soorten kaarsvet zijn geschikt voor het kaarsenspel. Kaarsen van pure bijenwas of gekleurde (plastic) kaarsen hebben een hoog smeltpunt. De temperatuur kan ernstige verwondingen toebrengen omdat de hitte geisoleerd word door het kaarsvet. De gewone huishoud kaarsen die bestaan uit stearine, parafine of een combinatie daarvan zijn wel geschikt. Ook hier geldt dat een ijsklontje veelal de nodige verkoeling brengt.

Ketting:
Wie aan SM denkt, denkt gelijk aan een ketting. Een onmisbaar atrribuut voor de SM'er.

Kink / Kinky:
Anders dan gewoon. Indien u niet voldoet aan de standaard die mensen hebben zijn we kinky. Iemand die dus in een leren pakje, zo naakt mogelijk en aan de ketting meeloopt is dus kinky.

Klemmetjes:
Verkrijgbaar in alle vormen en mate, voor alle mogelijke denkbare plaatsen. De meeste zijn met een gefixeerde veer of een klemmechanisme. De kracht kan per soort veelal schelen.

Kleur:
De meest gebruikete kleuren in de SM wereld zijn Rood en Zwart. Kleuren kunnen ook voor andere doeleinden gebruikt worden, zie de "Hanky code".

Klysma:
Een middel om de darmen schoon te spoelen, meestal pijnlijk doordat er verstoppingen zitten. In de SM wereld worden ook vloeistoffen ingebracht voor erotische stimulatie, meestal bij een "nursing" spel.

Knecht:
Aanduiding voor een persoon die alles voor zijn meerdere doet. Zeer bruikbaar in rollenspel.

Knopen:
Nodig bij het bondage spel, ook wel bruikbaar om een sub ergens even te parkeren. Maar een goede knoop is snel te ontlasten en toch stevig. Dus oefenen op de juiste knopen.

Knijpers:
Worden veelal gebruikt om pas gewassen goed op een lijn te fixeren. In de BDSM wereld zijn ze haast ook onmisbaar. Een lijn van knijpersop een onderdanige en als sport deze er een voor een af slaan met een zweepje.

Kousen:
Een middel om de inhoud leuk te verpakken en sexy uitstraling te krijgen. Als voordeel dat de vagina of penis direct vrij ligt en altijd beschikbaar is voor de Dominant.

Kuisheids gordel:
Gordel voor een onderdanig welke door middel van een slot dicht gaat. De toegang tot vagina of penis word op deze manier geblokkeerd. Beschikbaar in diverse materialen.

Leathersex:
Oud Engels / Amerikaanse term voor SM

Leefstijl:
SM als leefstijl is een 24 uurs / 7 dagen per week (24/7) relatie die geheel is gebaseerd op (BD)SM. Of dit in werkelijkheid vol te houden is nog de grote vraag. Ook in het "gewone" leven dient men nu en dan iets bij te stellen, dus de tip is dat u dat in een 24 / 7 relatie ook doet. Het zal alleen maar ten goede komen aan de relatie.

Leer:
Materiaal wat heel veel gebruikt word in de SM wereld. De geur, kracht en het gevoel van leer brengt heel wat mensen in extase. Voor de "normale" mensen is het gewoon een fetish.

Leernicht:
Homo SM-er

Level 2:
Sessie waar iedere onderdanige iedere Dominant dient te gehoorzamen. Level 1 is dat de onderdanige alleen naar zijn / haar Dominant luistert.

L'histoire d'O:
Voor velen een begrip, en misschien wel het beroemdste verhaal in de SM-scene. Het verhaal is geschreven door Paulíne Réage. Het gaat over Rene, Sir Stephen en "O"...... Men vermoed dat het een waargebeurd verhaal is. Voor degene die het boek nog niet gelezen heeft of de film nog niet gezien hebben een aanrader om deze aan te schaffen, de film is sinds enige tijd ook op DVD te verkrijgen.

Libido:
Seksuele lust, energie of verlangen.

Luierspel:
Diaper Lovers of luier liefhebbers.
Onder te verdelen in meerdere groepen.
Groep 1: Luierfetisj, de luier word gedragen mag nat zijn van plas of poep.
Groep 2: Volwassen baby's, dragen dezevoor seksuele opwinding.
Groep 3: Verplichte actie dieopgedragen word door Dominant

Macha:
Vrouwelijke macho. De Macha weet wat ze wil en hoe ze het wil. Ze schroomt niet om een slaaf/slavin voor haar eigen genot te gebruiken. De macha is vooral vrouw. Niet verwarren met de amazone onder de lesbiennes welke de amazone (uit de griekse mythologie stammendevrouwen met heldhaftige achtergronden mannelijke uitstraling) de term is voor het mannelijke type.

Macht:
De eigenschap om anderen je wil op te leggen. In de SM-scene een onontbeerlijke eigenschap. Heeft het vermogen, ongeacht het eigen gevoel, om dingen te doen en te overzien.

Masker:
Een afdekking voor een gedeelte of het hele gezicht. In eenvoud te maken of als sierlijke hoofdtooi. Heeft als voordeel dat de drager onherkenbaar word.

Masoch:
Schrijver van het boek "Venus im Pfelz". In dit waargebeurde verhaal vertelt hij hoe hij zich overgaaf aan zijn meesteres. De naam van deze man "Leopold von Sacher-Masoch" liet ons de term masochisme na.

Masochisme:
Term voor psychische gesteldheid waarbij het ondergaan van pijn en vernedering centraal staat.

Masochist(e):
Iemand die genoegen beleefd aan het ondergaan van (erotische) pijn en vernedering. Meestal een voorwaarde om tot een seksuele staat te komen om bevrediging te vinden.

Meester/Meesteres:
De actieve / Dominante rol in het spel.

Melken:
Spel waarbij de onderdanige keer op keer tot klaarkomen word gedwongen. Na verloop van tijd kan dit een pijnlijke aangelegenheid worden.

Mondknevel:
Apparaat dat er voor zorgt dat de mond niet meer geopend of gesloten kan worden. Kan een bal of een buis zijn gemonteerd aan banden welke om het hoofd sluiten.

MSM:
Mannen en SadoMasochisme. Mannen vereniging op het gebied van Masochisme.

Mummificatie:
Bondage waarbij het hele lichaam word ingebonden door touw, plastic of andere materialen. Kan variëren van strak tot heel strak waarbij bloedvaten worden afgekneld. In sommige gevallen gebruikt men ook rubber pakken waar de lucht uit gezogen word (vacuum). Ervaring vereist voor u er aan begint.

Musketonhaak:
Snel sluitende haak met een draaipunt. Voor het snel vastzetten van personen waarbij ze toch nog 360° kunnen draaien op het scharnierpunt.

Mutilatie:
Het verminken van het lichaam of delen daarvan. B.v. een brandmerk.

Muziek:
Niet per se noodzakelijk, hoewel een bepaald soort muziek een extra dimensie kan toevoegen aan een spel.

Myosopilie:
Smaak en/of Reuk fetish.

Naalden:
Worden gebruikt voor tijdelijke piercings, of voor het pijnigen van onderdanige. Gevaarlijk speelgoed als er geen gebruik gemaakt word van gesteriliseerde naalden.

NLA:
National Leather Assosiation. Overkoepelende Amerikaanse SM organisatie. Heeft als hoofdmotto "safe, sane and consensual". Vergelijkbaar met de Nederlandse Spanner Stichting.

Nursing:
Doktertje spelen in SM-sfeer, meestal met een onderdanige als patient en een Dominant als dokter of zuster. Onderdeel van het spel is medisch (seksueel gericht) onderzoek doen, klysma's en katheters.

O-bandje:
Halsband zoals deze gedragen word in de film l'Histoire d'O. Een van de drie terugkerende dingen uit de film en het boek. Als tweede item wordmeestal de ring die 'O krijgt genomen, als derde het brandmerk ten teken dat ze eigendom word van Sir Stephen.

Onderdanig:
Seksueel opgewonden raken van het overdragen van de eigen wil aan een Dominant. Daarbij het gevoel hebben niet zelf meer te beslissen en gebonden (letterlijk en figuurlijk) worden in alle bewegingen. (zie ook slaaf).

Onderdanige:
De niet actieve / onderdanige partij in een SM-spel. Voorwaarde hieraan is dat het altijd op vrijwillige basis is en de onderdanige de mogelijkheid krijgt om te remmen of te stoppen.

Onderhandeling:
Begin niet zomaar aan een SM-spel met vreemden. Onderhandel over wat wel en niet. Wat zijn de stop en rem woorden. Een onderhandeling dient altijd vooraf te gaan aan een SM-spel met vreemden. We gaan er van uit dat u uw eigen partner ondertussen wel kent.

Outfit:
Kleding, Strakke pakjes of juist geen kleding. Ieder kledingstuk heeft meestal wel een bedoeling of uitdaging.

PA:
Piercing. Zie Prince Albert.

Page, Betty:
De "Queen of Bondage" of "Pin up Queen".
Geboren als Betty Mae in Nashville op 22 April 1923.
De veelal zwart/wit foto's van Betty Page zaten vol humor,de foto's waarmee Betty page beroemd werd werden gemaakt door het echtpaar Paula en Irving Klaw in de 50er jaren van de vorige eeuw.

Painslut:
Engels/Amerikaanse aanduiding voor een slavin die van (erotische) pijn prikkels houdt.

Panieksluiting:
Sluiting welke zelfs onder zware belasting snel te openen is. Veelal te koop in zeilsport of ruiter winkels.

Papiertiger:
Duitstalige SM-enceclopedie op het internet. Is in 1995 opgericht door SM-aanhangers en sinds die tijd enorm uitgebreid. Waarschijnlijk een van de grootste informatiebronnen op SM gebied.
http://www.datenschlag.org

Parachute:
Speciale ball stretcher met een conische kraag rondom de ballen. Meestal voorzien van kettingen om gewichten aan te hangen, de ronde, taps toelopende vorm zorgt voor een goede verdeling van de last, ook bij zwaardere gewichten.

Parafilie:
Term uit de psychologie waarmee men bepaald afwijkend gedrag bedoeld. Het griekse woord 'para' betekent naast en 'philos' is beminnend. Deze term is in het leven geroepen om discussies over normen en gedrag te vermijden.

Passief:
Het tegenovergestelde van actief. Hiermee word meestal de onderdanige / afwachtende aangeduid. Hou er wel rekening mee dat een onderdanige op zich actief kan reageren om een bepaald doel uit te lokken.

Peddel:
Plankje in de vorm van een tafel tennis batje. Door het grote oppervlak zal de huid niet snel beschadigen maar wel fel rood opgloeien. Bij het voorover gebogen staan is er wel een gevaar voor de onderdanige. Er loopt een zenuwbaan door de spieren die strak komt te staan bij het voorover buigen. Door verkeerd slaan kan de persoon (blijvende) verlammings verschijnselen krijgen.

PCR:
Penile Circumfrence Response. Medische term voor een techniek die de seksuele opwinding bij mannen meet. Werd vroeger gebruikt om bij verkrachters en pedofilie een beeld te stellen waar zij opgewonden van werden. De techniek op zich is achterhaald en werkt niet.

Penis bondage:
Bondage waarbij de penis het hoofddoel is. Diverse materialen zijn hiervoor in de handel. Van touwtje tot kuisheids gordel.

Penis knevel:
Rubber penis/dildo welke in de meeste gevallen opgeblazen kan worden. Heeft het effect dat de persoon op zich verstikkings verschijnselen krijgt en daardoor opgewonden raakt of zelf een orgasme krijgt. Doe dit niet alleen en laat een persoon niet alleen achter als u dit attribuut gebruikt.

Penis koker:
Voorkomt een erctie, en kan als men er een met pinnetjes aan de binnenkant heeft gebruikt worden als straf maatregel. Door masochisten ook wel gebruikt voor het genot van pijn.

Penis ring:
Ring rondom de penis en ballen. Zorgt ervoor dat een stijve penis niet snel verzwakt maar blijft staan omdat het bloed wat zich in het orgaan bevindt niet terug kan stromen. Engelse benaming: cockring.

PEP:
People Exchange Power. Benaming voor Amerikaanse SM verenigingen. Meer info op de website van Nancy Ava Miller.

PER:
Power Exchange Relationship. Term wanneer een partner zijn / haar macht aan de ander overdraagt.

Pervers:
Verdorven, tegennatuurlijk. Volgens van Dale: vooral ontaarding van de gevoelens en driften. Zodat men behagen schept in dingen die men afschuwelijk vindt, in 't bijzonder met betrekking tot de seksualiteit. De van Dale somt een rijtje op: fetisjisme, necrofilie, exhibitionisme en sadisme. Met andere woorden dat wij wat wij SM-ers doen en zijn. Maar wat is natuurlijk? Dat we elke dag vlees eten, roken, vissen, moorden en zinloos geweld tegenkomen?

Pet game:
Spel waarbij de onderdanige de rol overneemt van een dier en in zijn huid kruipt. De meest bekende is het pony spel waarbij de onderdanige zich als een paard gedraagt, loopt en eet. Heeft niets te maken met seks met dieren.

Piercing:
Lichaams versiering van het lichaam, een piercing is alle plaatsen te zetten. Navel en tepelpiercing zijn hier enkele voorbeelden van.

Pijn:
Een prikkel die word geregistreerd door de hersenen als gevolg van een poging tot beschadigen van het lichaam. Dit is als het ware een alarmsysteem dat er iets gebeurd wat mogelijk schadelijke gevolgen kan hebben. Door de pijn dusdanig te verdelen dat het wel pijnlijk is maar niet schadelijk word voor een onderdanige kan men spreken van een aanhoudende (erotische) prikkel. Pijn is voor de meeste onderdanigen een opwinding die gepaard gaat met het heftig samentrekken van de geslachtsdelen door opwinding. Er zijn zelfs onderdanigen die een orgasme krijgen door het slaan met een zweep of plak.

Pispaal:
Komt letterlijk en figuurlijk voor in de fetisj wereld. Iemand als pispaal of pisbak gebruiken. Zie ook 'golden shower' en 'urolagnie'.

Plak:
Handvat met daaraan een groot vlak om mee te straffen. Het vlak is meestal uitgevoerd in zwaar leer. Andere materialen zoals hout en aluminium op een scharnierend punt aan de steel worden ook gebruikt.

Plasseks:
Een van de vormen waarbij de partner je onder plast of dat je de urine drinkt. De grootste opwinding van plasseks is de geur en smaak die daaraan vast zit. Voor u eraan begint dient u er wel rekening mee te houden dat er wat vloeistoffen vrij komen die vloerbedekking niet prettig vind, een zeil of een rubber laken is hier wel op zijn plaats. Voor het geval u zich zorgen maakt om hygiëne, urine is van nature steriel. Zie ook 'golden shower', 'urophilia' en 'watersport'.

Polsboeien:
Boeien voor de pols of enkels. Zie ook 'boeien'.

PolyAmory:
Meer dan van één houden. Deze liefde kan seksueel, spiritueel of verlangend zijn. Het woord word ook gebruikt als er word opengestaan door paren voor meer dan één relatie.

Ponygirl:
Onderdanige die is opgetuigd en zich gedraagt als paardje. Er zijn zelfs wedstrijden wie het mooiste paardje is en goed kan draven. Is een fetisj en heeft meestal iets met SM te maken doordat de Dominant het paardje moet mennen en corrigeren..

Pony-spel:
Rollenspel waarbij de onderdanige zich als paard moet gedragen en lopen. Meestal voorzien van een tuigje en/of bit worden ze dan gemend.

Poppers:
Middel om de geilheid te vergroten. Werd veel gebruikt bij 'Fist fuckers'. Bij veelvuldig gebruik kunnen er gezondheids problemen ontstaan.

Power Exchange:
Engelse term voor het overdragen van de macht over jezelf aan een andere persoon.

Prik BH / Prik slip:
BH of slip met prikkers aan de binnenzijde. Meestal met een mogelijkheid om deze strakker of losser te doen naarmate de straf hoger of lager uitvalt. Heeft als werking dat dingen geremd gaan. Bij seksuele opwinding zwellen de geslachtsdelen (penis, vagina, borsten) en zullen dus tegen de prikkers aan drukken. Door de pijnprikkel word dit tegengehouden. Sodomasochisten dragen dit omdat ze pijn een sensuele prikkel vinden.

Prince Albert:
Piercing door de pisbuis aan de onderzijde van de eikel. Volgens ingewijden een groot genot om te hebben.

Provocatie:
Door het uidagen van een Dominant de aandacht vragen of een reactie uitlokken.

Psychospel:
SM spel waarbij het voornamelijk gaat om mentale vernedering. B.v. door een onderdanige iemand te laten bevredigen en haar tijden dit gebeuren continu uit te schelden voor hoer of slet.

Puppy:
Onderdanige die er van houdt om als jong hondje te worden behandeld. Meestal met het uitlaten en eten uit voerbakken erbij. De training tot puppy heet ook wel 'dogtraining'.

Puppytail:
Buttplug met een staartje. Word veelal gebruikt bij de puppy's om ze het gevoel te geven dat ze een staart hebben.

Queen of Pinup:
Betty Page. (zie Page, Betty).

Queening:
Rollenspel waarbij de Dominant op de onderdanige zijn/haar gezicht gaat zitten en poetsbeurt eist. (zie ook Facesitting)

Quills:
Een film uit 2000 die het leven van Marquis de Sade beschrijft. Heeft in de media wat stof doen opwaaien, over grenzen, hoe ver kun je gaan met het tonen van een film en over verantwoordelijkheid, en bij wie ligt die dan.

Réage, Pauline:
Schrijfster van het boek l' Histiore d'O. Pauline Réage was een pseudoniem voor Dominique Aury, welke waarschijnlijk niet haar echte naam was. Volgens kenners heette ze in het echte leven Anne Declos.

Regels:
Afspraken waarvan men acht dat eenieder zich aan houdt. Zonder regels zou het een gevaarlijk spel kunnen worden.

Rek:
Op elkaar geplaatste latten, meestal in ruitvorm, om personen aan vast te binden.

Rietje:
Ook wel genoemd 'spaans rietje'. Werd op tuchtscholen veel gebruikt om leerlingen bij de les te houden. Is in de SM wereldook een vorm van tucht bijbrengen. Is meestal gemaakt van dun rotan (riet) en redelijk buigzaam. In ondeskundige handen is het mogelijk dat de onderdanige stopt met de relatie.

Rimming:
Rimmen is het likken van de anus. De anus is een heel gevoelig plekje door de zenuwen die rondom zitten. Door Dominanten gezien als de ultime genegenheid van de onderdanige.

R.I.S.C.:
Rubberists International Summer Camp. Jaarlijks zomertreffen van rubber liefhebbers en SM'ers. Vind plaats in Denemarken en duurt een week.
http://travel.to/risc

Ritueel:
Geheel van gebruiken en methodes. Bij de SM-scene word dit gebruikt bij de 'collaring' van een onderdanige.

Rollenspel:
Spel waarbij vooraf bekend is wie welk personage of voorwerp gaat spelen. Den daarbij aan 'nursing' of 'puppy'. Meestal is het belangrijkste uitgangspunt welke kleding fetisj men heeft en tot hoever beide partijen willen gaan.

Roissy:
Plaats in de buurt van Parijs waar het kasteel uit het boek van l' Histoire d'O staat. (is fictief). Ook in Nederland is er een plaats die Roissy heet, u kunt er overnachten en als onderdanige of als Dominant terecht. Is zelfs een camping bij, dus als u een leuke vakantie wilt boeken.
http://www.rwst.demon.nl/roissy.html

Rubber / Latex:
Een van de meest bekende fetisj materialen is wel rubber. Een echte rubber fetisj liefhebber zal het niet nalaten om er even aan te ruiken, voelen en soms zelfs te likken. Rubber en latex zitten heerlijk strak om de huid en zorgen dat de zweetklieren optimaal werken.

Rubberfetisjisme:
Mensen die helemaal wild en verlangend worden als ze in een rubberpak worden gehesen. De erotische ervaring zal altijd optimaal zijn als er rubberof latex voorhanden is.

Rijzweep:
Zweep van ongeveer één meter lang met aan het uiteinde meestal een rubber flapje. Word gebruikt om paarden aan te sporen maar is uitermate geschikt om een onderdanige te straffen of te manen om iets te doen. Word veel gebruikt bij 'ponygirls'.

Sacher-Masoch:
Man van wie we de term Sadomasochisme hebben geërfd. Zie 'Masoch'.

Sade:
Donatien Alphonse Francois de Sade. Beter bekend als Marquis de Sade. Deze beschreef zijn avonturen en zijn later uitgegeven. Marquis de Sade werd gevangen gezet en is in de gevangenis gestorven. Het betrof bij de Sade altijd vrouwen en deze werden gedwongen tot zijn sadistische spellen. Vrijwilligheid was niet ter sprake. Onduidelijk is of hij er zelf (seksueel) plezier aan beleefde.

Sadisme:
Neiging om het voorwerp van begeerte te pijnigen teneinde zelf een bevredigend gevoel te krijgen. Ander woord is 'machts wellust'.

Sadist:
Iemand die (seksueel) genot onttrekt aan het pijnigen van anderen, zowel fysiek als mentaal.

Sadomasichisme:
Zie 'SM'.

Seks:
Is voor de meeste mensen een manier van uiting in begeerte. In de SM wereld staat seks niet bovenaan het lijstje maar is meestal onlosmakend verbonden met het spel. Seks hoeft niet maar kan wel.

Schandblok:
Apparaat om een onderdanige met polsen en hoofd in vast te zetten. meestal op een hoogte dat de billen naar achteren steken en de enkels ook vast staan met een tussenruimte van een halve meter. Het gevoel van de onderdanige om helemaal overgeleverd en open en bloot te staan voor de Dominant is onbeschrijflijk.

Single glove:
Grote handschoen waarbij beide handen tegelijk ingaan, meestal op de rug gebonden en strak getrokken met touwtjes als bij een corset. Is een vervangend middel voor bondage omdat de handschoen geen bloedtoevoer afknelt.

Single tail whip:
Lange zweep bestaande uit een streng. Zie ook 'bullepees' of 'bull zweep'.

Slaaf/slavin:
Iemand die zichzelf gedienstig stelt voor iemand anders. Een slaaf/slavin is altijd onderdanig, andersom is niet altijd het geval, en behoort toe aan een Meester(es). Dit is altijd op vrijwillige basis en is ook gebaseerd op een symbolisch eigenaarschap van de Dominant.

Sling:
Een meestal van leer gemaakte mat aan kettingen. Door de vorm kan er een persoon op verschillende manieren in liggen en vastgemaakt worden. Ideaal speelgoed voor de echte liefhebber.

Slot / Sluitwerk:
Fixeermiddel om te zorgen dat een onderdanige niet wegloopt of eigenhandig iets losmaakt. Kan ook als borging dienen voor een kuisheidsgordel en dergelijke.

SM:
SadoMasochisme. Gebaseerd op een D/s relatie. Ook wel B&D genoemd. Bij een SM relatie of spelmoet er wederzijds vertrouwen zijn en op basis van vrijwilligheid bereid zijn tot offers.

SM-Feest:
Feest waarbij SM centraal staat. Is meestal wel een dresscode maar niet zo streng als bij rubber fetisj feest.

SM-Kleding:
Meestal kleding van lak, leer of rubber. In principe is alle kleding toegestaan maar de meeste SM'ers houden het bij sexy leer en/of lak.

SM-Relatie:
Soort huwelijk waarin de machtsverhoudingen vooraf bepaald zijn en worden nageleefd volgens regels. Al dan niet met een contract. Voor een contract, zie onder 'contracten' wat voorbeelden van deze.

Spanking:
Vorm van SM gebaseerd op slaan, meestal met de blote hand met de onderdanige over de knie met de billen bloot.

Speelruimte:
Ruimte die geschikt is gemaakt voor het spel wat gespeeld dient te worden. Denk hierbij aan een kerker, een operatiekamer, een hondenhok of een paardenstal

Spel/spelen:
Is waarschijnlijk de leukste tijd die je door kunt brengen, spelenderwijs iets betekenen voor een ander en jezelf.

Stiletto-heels:
Zeer hoge naaldhakken, meestal dient er goed op geoefend te worden voor er elegant (of uberhaupt) mee gelopen kan worden.

Stopwoord:
Hiermee geeft de onderdanige aan dat het spel gestopt dient te worden, een ander woord is een rem woord, dit geeft aan dat de onderdanige even rust nodig heeft maar wel verder wilt met het spel.

Straf:
Word toegepast bij het overtreden van regels. Meestal staan die regels beschreven (contract) en staat er een straf op bij het niet naleven of overtreden daarvan.

Strokenzweep:
Zweep met meerdere strengen. Variërend van 3 tot tientallen. Beschikbaar in diverse materialen. In de regel geldt dat hoe meer stroken er op zitten hoe zachter de klappen zijn.

Switch:
Persoon die van rol kan wisselen, Dominant of onderdanig. Passief naar actief.

T-Kruis:
Kruis in de vorm van het kruis zoals jezus het meesleepte. Met de nodige haken en ogen om een onderdanige te ketenen, spijkeren doen we in deze tijd niet meer.

Tepelklem:
Klem om de tepel mee te prikkelen of te pijnigen, afhankelijk van het materiaal en de veerkracht kan dit verschil uitmaken. In vele soorten, maten en materialen te verkrijgen. Als leuke binnenkomen kunt u altijd eerst proberen met wasknijpers.

Top:
Engelse term voor Dominant, is het tegenovergestelde van 'bottom' wat weer betekent onderdanige.

Touw:
Onmisbaar bij bondage. In vele maten, kleuren en lengtes te koop. Gebruik als u aan bondage wilt beginnen de juiste materialen. De touwen zijn meestal van katoen, een kunststof touw geeft heel snel brand en schroei plekken.

Training:
Opleiding van een Dominant of onderdanige. Meestal met een schema en trainings opdrachten kunt u een onderdanige trainen om in de toekomst volledig dienstbaar te zijn. Als Dominant is het soms nodig om wat te leren over omgang met een sub of bottom.

Travestiet:
Een persoon die de drang heeft de kleding van het andere geslacht te dragen met als hoofddoel opwinding en spanning. Een travestiet hoeft niet altijd een SM'er te zijn. In veel gevallen is dit wel zo, maar is geen garantie dat ze ook direct onderdanig zijn.

Urolagnie:
Sexksuele beleving waarnij urine de hoofdrol speelt. 'ouron' betekent in het Grieks urine, 'lagneia' is wellust/geilheid.

Urophilia:
Plasseks met alzijn vormen en varianten. Zie 'plasseks'.

Veiligheid:
Zie de 3V (VITVV) pagina's hierover op deze site.

Verstand:
Een van de belangrijkste zaken in het SM spel. Doe het met verstand of doe het niet. Alcohol en drugs kunnen leiden tot onherstelbare schade bij de onderdanige omdat het denkvermogen aangetast word. Advies is dus, doe het zonder.

Vertrouwen:
Zie de 3V (VITVV) pagina's hierover op deze site.

Vibrator:
Meestal een uit kunststof vervaardigd apparaat met een motortje erin wat een trilling opwekt. Word meestal gebruikt om de opwinding te vergroten of om plagerijtjes mee uit te voeren.

Voorlichting:
Als je weet waar je op moet letten en wat er wel en niet kan is alles simpel. Zorg voor voldoende voorlichting over iets waar u aan wilt beginnen. Kennis maakt macht en dat geldt zeker voor de Dominant.

Vrijwillig:
Vrijwilligheid is een essentieel onderdeel van het onderdanig zijn. Indien iemand dit niet wilt word het onvrijwillige vrijheids beroving met als het tegenzit verkrachting en mishandeling er aan vast. Overleg dus vooraf goed wat je wel en niet kan doen samen of met meerderen.

Vuistneuken:
Met de volle hand vaginaal of anaal iemand neuken. Zie ook 'Fist fucking'.

Watersport:
Heeft niets te maken met zeilen of kanoën. Watersport is plasseks met al zijn varianten. Zie 'plasseks'.

Wildside:
SM vereniging voor vrouwen.

Xenofobie:
Angst voor het onbekende.

Y:

Zakdoeken code:
Methode om met de kleur van een zakdoek aan te geven wat je wilt, de plaats van de zakdoek bepaalt wat je wilt. Dominant / Actief of Onderdanig / Passief. Zie hanky code.

Zweep:
Instrument voor straf of plagerijtjes. Er bestaat een verscheidenheid aan zwepen. Bullepees, kat, plak enz. enz.

123:

2 Juni 1740:
Geboorte datum van Marquis de Sade. Overleden op 2 December 1814.

3 (4) V:
Veiligheid, vrijwilligheid, vertrouwen. De eerste 3 V's. Als laatste V komt erbij Verstand. Zie ook onze info bij VITVV (3V).

9 1/2 weeks:
Roman van Elizabeth McNeil en een film. Het boek bevat SM scenes die in de film niet werden getoond. Film werd gespeeld door Kim Bassinger en Mickey Rourke.

24/7:
Aanduiding voor een 24 uurs, 7 dagen per week SM relatie.

27 Januari 1836:
Geboortedag van Leopold Ritter von Sacher-Masoch. Overleden 9 Maart 1895.

120 dagen van Sodom:
Onvolledig boek van Marquis de Sade. 30 dagen zijn volledig geschreven van de andere 90 zijn alleen wat aantekeningen. Het boek is geschreven op een rol papier van enkele meters lang en 11cm breed in de kerkers van Vincennes en de Bastille. De rol zou beschreven zijn met allerlei materialen zoals uitwerpselen en bloed omdat hij geen schrijfwaren gekregen zou hebben van zijn bewakers.

112:
Een telefoonnummer bij nood.
Indien er iets mis gaat en u heeft hulp nodig, bel direct 112. U hoeft niet bang te zijn voor u privacy, ze zijn wel het een en ander gewend. Beter tweeman over de vloer dan een partner die het misschien niet overleefd.

Collar Omgangvormen 3V / VITVV Woordenlijst

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 123